Vandaag geopend 12:00 - 17:30

4 traditionele Europese recepten

12 augustus 2020

Buitenlands eten, WE LOVE IT! Gelukkig kunnen we deze overheerlijke gerechten ook naar onze eigen Nederlandse keuken halen. Wij hebben een aantal gerechten opgezocht welke je snel en makkelijk kunt bereiden én ervoor zorgen dat jij je even op vakantie waant. Bijkomend voordeel is dat alles wat je hiervoor nodig hebt, verkrijgbaar is in ons winkelcentrum. Eet smakelijk!

 

Griekse gyros
Gyros is smullen. Heerlijk gekruid vlees, gecombineerd met een frisse tzatziki en een luchtig pitabroodje. Dit Griekse gerecht maak je, met onze hulp, heel makkelijk in je eigen keuken. Gyros is familie van het Turkse gerecht döner en komt van oorsprong uit het Ottomaanse rijk. Iedereen weet dat deze enorme stukken gekruid vlees aan een draaiende spies geroosterd worden, maar dat is voor nu iets te veel van het goede. Wist je trouwens dat het Griekse woord voor draaien gíros is? Daarom is ‘ie ook zo verdraaid lekker!

 

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 1/2 eetlepel gyroskruiden
  • 150 ml olijfolie
  • 1 rode paprika
  • 600 gr varkensschnitzels, géén paneer

 

De varkensschnitzels haal je natuurlijk bij Speciaalslager Rene van Schaik. Wil je een heerlijk stuk brood bij je gyros, ga dan vooral eens langs bij Bakkerij Klootwijk. Voor alle overige ingrediënten en een heerlijke tzatziki kun je zoals altijd terecht bij Albert Heijn of Jumbo.

 

Bereidingswijze

  • Begin met het snijden van de varkensschnitzels in reepjes. Pers de knoflook en snij de uien in halve ringen. Doe de varkensreepjes samen met de olijfolie, gyroskruiden, ui en knoflook in een kom en laat het een half uur in de koelkast marineren.
  • Snij ondertussen de paprika in reepjes. Na het marineren bak je de varkensreepjes samen met de paprika. Serveer het vlees met wat overheerlijk pita brood en een frisse tzatziki.

 

Spaanse paella met garnalen
Ook Spanje kent natuurlijk ontelbaar veel overheerlijke klassieke gerechten. Zo heb je tapas, frittata en gazpacho om er maar een aantal op te noemen. Maar wij kiezen voor misschien wel het meest befaamde gerecht uit Spanje: paella. In Spanje heeft bijna iedere familie wel een eigen recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en niet alleen de ingrediënten verschillen, maar ook de bereidingswijze. We gaan het niet te moeilijk maken en je hebt vast honger, dus lees snel verder!

 

Ingrediënten

  • 500 gr cocktailgarnalen
  • 300 gr risottorijst
  • 1 l vis bouillon
  • 400 gr tomatenblokjes
  • ½ el gedroogde oregano
  • ½ el paprikapoeder
  • 20 gr verse peterselie
  • 3 teen knoflook
  • 0.05 gr saffraan
  • 6 el olijfolie
  • limoen
  • 20 gr koriander
  • 465 gr geroosterde rode paprika’s uit pot

 

Voor we beginnen moeten we wel even langs het winkelcentrum, want bij de supermarkten haal je natuurlijk de lekkerste garnalen. Naast al deze ingrediënten heb je ook een wokpan nodig, deze haal je bij bijvoorbeeld Blokker.

 

Bereidingswijze

  • Zorg dat je garnalen ontdooit zijn, de saffraan mag in een kommetje met een klein beetje bouillon en laat deze even staan. Snij de paprika in reepjes samen met de knoflook, koriander en peterselie.
  • Verhit hierna de olie in een wok en bak de knoflook kort. Voeg paprikapoeder, oregano, tomatenblokjes en paprikareepjes toe en bak deze ook nog kort.
  • Voeg hete bouillon en de saffraan toe en roer rustig door. Breng het geheel aan de kook en verdeel de rijst gelijkmatig over de pan en laat op middelhoog vuur in 25 minuten garen zonder te roeren. Proef tussendoor wel of de rijst goed gaar is, heel belangrijk!
  • Neem de pan van het vuur, schep de garnalen door de paella en bestrooi met koriander en peterselie. Dek de pan af en laat deze nog even staan. Snij limoen in partjes en klaar; een heerlijke paella thuis op tafel.

 

Italiaanse lasagne bolognese
Italië heeft misschien wel de bekendste keuken in de wereld. Pasta, pizza, gelato, risotto, tiramisu en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar naast deze gerechten heeft de rijke Italiaanse keuken nog een échte klassieker, namelijk: lasagne bolognese.

 

Ingrediënten:

  • 250 gr lasagnebladen
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 400 gr bechamelsaus
  • 400 gr tomatenpulp
  • 100 gr geraspte kaas
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 300 gr rundergehakt
  • 100 gr parmezaanse kaas

 

Bij de supermarkten haal je alles wat je nodig hebt voor een heerlijke lasagne bolognese, maar als je deze nog wat specialer wilt maken haal je je rundergehakt bij Speciaalslager Rene van Schaik.

 

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel en snipper de ui en knoflook. Snij de paprika in blokjes. Schil met een kaasschaaf de courgette in lange plakken.
  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook. Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng op smaak met verse peper. Voeg de paprika toe en bak kort mee. Doe ook de tomatenpulp bij het gehaktmengsel.
  • Vet een ovenschaal of ovenpan in en begin met een laagje bolognesesaus, een laagje lasagnebladen en een laagje courgette. Doe daarop weer een laagje bolognesesaus en vervolgens een laagje bechamelsaus. Bestrooi de bechamelsaus met kaas en leg daarop weer een laag lasagnebladen en vervolgens een laag courgette en herhaal tot alles op is.
  • Eindig de laagjes met bechamelsaus en de Parmezaanse kaas geraspt. Bak de lasagne in 30 tot 40 minuten gaar in de oven. Zó maak je Lasagne uit de oven in de pan.

 

Franse crème brûlée
We sluiten af met een heerlijk Frans dessert. Crème brûlée betekent letterlijk gebrande room en is een custardachtig dessert, met daaroverheen een gekarameliseerde laag suiker. Deze knapperige bovenkant wordt vaak gemaakt door middel van een brander, maar in dit recept doen we het zonder. Zo kan iedereen genieten van dit heerlijk zoete dessert. Bon appétit!

 

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 250 ml melk
  • 5 eieren
  • 50 gr rietsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 100 gr suiker

 

Een kort uitstapje naar één van de supermarkten is meer dan voldoende voor dit gerecht. Heb je al bakjes of schaaltjes waar je deze toetjes in gaat serveren? Kom dan eens langs bij Blokker of Xenos en haal een paar schattige schaaltjes, zo geniet je er nog net iets meer van!

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 125 °C. Snij het vanillestokje doormidden en haal het merg eruit. Meng de slagroom, melk, het vanillestokje en het merg in een pan en breng het aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken en verwijder daarna het vanillestokje.
  • Splits de eieren en meng de dooiers met het hete roommengsel en de suiker in een kom. Goed roeren tot het wat dikker wordt. Verdeel het mengel gelijkmatig over 4 ovenvaste schaaltjes.
  • Zet de schaaltjes in de voorverwarmde oven en laat ze in ongeveer 45 minuten helemaal gaar worden zodat het mengsel gestold is. Haal de schaaltjes uit de oven en laat ze afkoelen op kamertemperatuur. Dek daarna de schaaltjes af voordat je ze voor minstens 2 uur in de koelkast zet.
  • Breng het gekarameliseerde laagje aan vlak voordat je de crème brûlée opdient. Verwarm hiervoor de ovengrill voor op de hoogste stand. Bestrooi de schaaltjes met rietsuiker en zet ze voor 1 minuut vlak onder het grillelement tot de suiker bruin begint te kleuren en gesmolten is. Crème brûlée recept zonder brander maak je zó.

 

Met deze recepten geniet jij samen (of alleen) van een heerlijke culinaire reis door Europa. Combineer deze gerechten met een heerlijk zelfgemaakt drankje en eindig de avond met een bioscoop avondje in de tuin. Eet smakelijk & tot ziens in het winkelcentrum!